Redan 70 år läcker mat som smälter i munnen …

Allt började med surdegen
Saimi Moilanen kunde ha gått själv, men vågade inte. Så den tioårige Jussi-pojken skickades för att köpa surdeg från grannfrun som sålde sina bakverk på torget. På 50-talet i Finland var bröd bokstavligen inte överflödigt, så Moilanen-familjen bestämde sig för att baka sitt eget och samtidigt tjäna extra pengar till familjen.
”Vad ska ni göra?” frågade den gamla frun när Jussi kom för att köpa surdeg. ”Vi ska också börja sälja på torget”, meddelade pojken ivrigt. Det föll honom inte in att frun kanske inte skulle vilja ha konkurrens. Men frun log, packade surdegen noggrant i smörpapper och räckte den till Jussi.
”Nå?” frågade mamma Saimi hemma. ”Sålde hon?”
”Nej, hon sålde inte”, svarade Jussi, fortfarande lite förvirrad. ”Hon gav den.”
Så Saimi satte surdegen i god användning, skapade delikatesser i hemmaugnen och lät det goda sprida sig.

Smör ledde till nya upptäckter
Juha ”Jussi” Moilanen och hans fru Marketta stötte av en slump på glutenfrihet. På en fest träffade de en celiakipatient som bara kunde äta smör från bordets godsaker. Förundran ledde till en idé: detta kan vi lösa!
Vägen till ett glutenfritt bageri började med produktutveckling i början av 1980-talet och 1985 kom de första produkterna till butikerna.
Från frysen till bordet
På 90-talet var Moilas först med att introducera glutenfria bakverk i frysen. Fryst produktion tog delikatesserna till stormarknader runt om i Finland och idag till Sverige och många andra europeiska länder.